Tinerii cu autism - Voce pentru incluziune

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă

Despre proiect

Autism România – Asociația Părinților Copiilor Cu Autism demarează în luna ianuarie 2023 proiectul “Tinerii cu autism – Voce pentru incluziune”, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Proiectul se va desfășura în perioada ianuarie – decembrie 2023 în București, Constanța, Galați și Mogoșoaia.

Scopul proiectului este cel de a creste capacitatea actorilor relevanti din ecosistemul tinerilor cu TSA (tineri cu TSA, parintii tinerilor, autoritati si institutii publice cu competente relevante, tineri tipici, alti actori comunitari) de a se cunoaste, coordona si colabora in vederea unei mai bune implicari a tinerilor cu TSA in viata comunitatii si a unei mai bune participari a acestora la procesele decizionale care le afecteaza viata, in sustinerea propriilor nevoi, de a deveni activi în combaterea excluziunii sociale.

Obiectivul principal al proiectului este cresterea capacitatii tinerilor cu TSA de a participa activ la viata comunitatii, de a-si sustine nevoile, prin dezvoltarea unui model inovativ de sprijin si de activare pentru a fi o Voce pentru incluziune sociala. Concret, vom crește capacitatea a 30 de tineri cu TSA (14-35 de ani) de a se autocunoaste si creste stima de sine, de a comunica și interacționa cu institutiile, autoritățile/factorii de decizie si alti actori relevanti, pentru a-si apara drepturile si interesele, de a contribui la imbunatatirea realitatii actuale privind incluziunea lor sociala.

Activitati proiectului se axeaza pe componenta de sprijin si selfadvocacy:

  1. Dezvoltam un model de sprijin al tinerilor cu autism pentru dezvoltarea abilitatilor lor de relationare, comunicare sociala, de participare in comunitatea alaturi de ceilalti, abilitati de self advocacy, de autoreprezentare in fata institutiilor,

Pentru aceasta vom crea Resurse online (web, module de in/formare pe teme de interes in self advocacy, conferinte online, consiliere s.a) dar si Resurse offline: o Cafenea-spatiu bine structurat, sigur pt tineri, un spatiu resursa pt persoanele cu TSA inalt functional si sindrom Asperger, mediu de invatare si exprimare, activare civica, spatiu pentru constientizare, sensibilizare in autism a diferitilor actori relevanti.

La Cafenea vor fi invitati periodic oameni din comunitate, persoane care pot sprijini comunitatea persoanelor cu autism intr-un fel sau altul. Aici vor fi dezbateri pe teme de interes, dialog cu alti tineri, tinerii tipici voluntari formati, coordonati de partenerii nostri in proiect, care ii vor sprijini pe cei cu autism in dezvoltarea abilitatilor lor deficitare-comunicare, relationare sociala, stima de sine. Evenimente de stringere de fonduri. 

Cafeneaua va fi spatiu de intilnire-socializare si activitati de dezvoltare de abilitati de viata independenta, manualitate si creativitate si pentru tinerii slab functionali, care se nu se pot pot autoreprezenta, arata dorintele, interesele, nevoile verbal, ci prin mijloace alternative artistice (art & crafts, muzica etc)

  1. Sprijin pentru familii si alti actori interesati in a intelege mai bine persoanele cu autism si a facilita inlcuziunea lor socio-profesionala: informare, consiliere, grup de suport
  1. Campanie de constientizare de 2 aprilie, Ziua mondiala de constientizare a autismului
  1. Diferite actiuni de advocacy pentru ca autoritatile sa includa pe agenda publica si problematica persoanelor cu autism 

Autism România – Asociația Părinților Copiilor Cu Autism are o experiență de peste 20 de ani în advocacy în autism, iar partenerii noștri de la Forumul Tinerilor din Romania contribuie cu experienta in lucrul cu tinerii si activarea acestora, precum și cu expertiza de advocacy pe teme de tineret.

PROMOTOR

Proiectul este derulat de AUTISM ROMÂNIA – Asociația Părinților Copiilor Cu Autism și beneficiază de o finanțare în valoare de 150.000 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

DESPRE PROIECT

LINK-URI UTILE

NEWSLETTER

Pentru a primi ultimele informații și updatări, vă invităm să vă înscrieți aici.

PRESĂ