AUTISM DOBROGEA - Vocea care schimbă vieți

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă

Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului Evenimente 1-2 aprilie

1 aprilie Masă rotundă

Am marcat Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului, stabilită in 2007 de către ONU pentru 2 aprilie, prin organizarea a două acțiuni în fiecare județ din Dobrogea.

Astfel, pe 1 aprilie, în Constanța și Tulcea au avut loc, simultan, o masă rotundă cu tema „Împreună pentru incluziunea persoanelor cu autism în comunitate în județele dobrogene” 

La cele 2 mese rotund au participat autorități județene și locale, reprezentanți ai instituțiilor publice de resort, părinți și tineri cu autism. Evenimentele au fost găzduite  de Consiliile Județene Constanța și Tulcea.

Mesele rotunde au constituit un prim pas în activarea comunitații , a autorităților judeșene și locale, instituțiilor publice în direcția recunoașterii nevoii de acțiune ÎMPREUNĂ, toți actorii locali, pentru creșterea calității vieții persoanelor cu autism din Dobrogea, pentru respectarea drepturilor acestora.

Participanții au primit informații suplimentare  despre proiectul „Autism Dobrogea-Vocea care schimbă vieți„ ,despre asociația părinților care va fi înființată, Autism Dobrogea, și despre perspectivele și posibile căi de colaborare  dintre toți actorii locali, în cursul proiectului si dupa finalizarea acestuia.  Necesitatea existentei Autism Dobrogea a fost susținută de toti participanții, ca voce unitară, un partener competent al autorităților și instituțiilor publice în beneficiul persoanelor cu autism din regiune.

2 aprilie Marș și Flashmob

pentru conștientizarea autismului, sub deviza „Incluziune și respect pentru persoanele cu autism.

La marș au fost prezenți în primul rând membrii familiilor cu copii și adulți cu autism, dar și prieteni, susținători ai cauzei persoanelor cu autism din Dobrogea.

In Constanța voluntari au fost Studenți ai Facultății de Educație Fizică și Sport, viitori parteneri în organizarea de actiuni si programe de sport-mișcare adaptată pentru copii, tineri cu autism.

În timpul Marșului trecătorii au primit pliante cu informații despre persoanele cu autism.

Un pas mic, un început timid dar energic de a arăta existența persoanelor cu autism in Dobrogea, că acestea au drepturi și nevoi specifice, dreptul de a trăi demn în comunitate, nu excluși.

***

PROMOTOR

PARTENER

Proiectul este derulat de AUTISM ROMÂNIA – Asociația Părinților Copiilor Cu Autism și beneficiază de o finanțare în valoare de 49993,30 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.