AUTISM DOBROGEA - Vocea care schimbă vieți

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă

Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului Evenimente 1-2 aprilie

 Masă rotundă 

pentru a marca Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului  2023

Pe 30 martie 2023, orele 14-16,  AUTISM ROMANIA și Autism Dobrogea au organizat o masă rotundă, simultan în Tulcea și în Constanța, cu tema  Acceptare, respect, o Dobroge mai adaptată nevoilor persoanelor cu autism.

Subiectele în jurul cărora a fost dialogul:

  1. Asociației Autism Dobrogea – o voce a comunității autiste din Dobrogea, scopul și intențiile.
  2. Nevoile și resursele pentru persoanele cu autism în Dobrogea, așa cum a rezultat din procesul participativ de cartografiere a resurselor existente în județele Constanța și Tulcea , respectiv din chestionarele primite de la familii.
  3. Discutarea câtorva priorități, oportunități și bariere existente de la nivel regional și județean în creare și dezvoltarea serviciilor specializate și programelor adaptate nevoilor specifice ale copiilor, tinerilor-adulților cu autism
  4. Vocea persoanelor cu autism -vocea părinților.

Pe lângă vocea părinților, anul acesta a fost auzită și vocile a două tinere din cei 3 tineri autiști participanți la Constanța. Ele ne-au vorbit despre experiența lor de viață, de eleve sau de absolventă, acum în căutarea unui loc de muncă, despre lipsa sprijinului personalizat, despre dorințe, una fiind aceea de a constitui un grup de socializare al tinerilor autiști.

Au fost trimise invitații către autorități județene locale și instituții publice din cele 2 județe.  Au trimis reprezentanți la masa rotunda DGASPC, DAS din cele 2 primarii, AJOFM-urile, Consiliul Județean, CJRAE. Nu din top management, însă au fost. Inspectoratele școlare județene din cele 2 județe nu au răspuns invitației, deși prima problema ridicată de părinții prezenți din ambele județe a fost legate de școală, de lipsa resurselor-profesori de sprijin, logopezi, consilieri școlari, a adaptărilor în școlile de masa pentru elevii cu autism.

Discuțiile cu reprezentanții celorlalte instituții au fost, ca de obicei, purtate în jurul insuficienței resurselor umane, insuficienței fondurilor pentru servicii, despre existenta unor bariere legislative.

Dar am vorbit și despre unele oportunități pentru persoanele cu dizabilități, ex proiect de sprijinire pentru angajare și obținerea de tehnologie asertivă de sprijin. Despre oportunitatea pentru asociația Autism Dobrogea de a propune un proiect pe legea 350/2005, posibilitatea de a primi sprijin de la autoritățile locale într-un spațiu, unde să înceapă să desfășoare unele activități cu propriii membri. Dar cel mai important este ca exista deschiderea pentru colaborare și parteneriate.

2 aprilie – acțiune publică in Parcul Personalităților Tulcea

***

1 aprilie Masă rotundă  2022

Am marcat Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului, stabilită in 2007 de către ONU pentru 2 aprilie, prin organizarea a două acțiuni în fiecare județ din Dobrogea.

Astfel, pe 1 aprilie, în Constanța și Tulcea au avut loc, simultan, o masă rotundă cu tema „Împreună pentru incluziunea persoanelor cu autism în comunitate în județele dobrogene” 

La cele 2 mese rotund au participat autorități județene și locale, reprezentanți ai instituțiilor publice de resort, părinți și tineri cu autism. Evenimentele au fost găzduite  de Consiliile Județene Constanța și Tulcea.

Mesele rotunde au constituit un prim pas în activarea comunității , a autorităților județene și locale, instituțiilor publice în direcția recunoașterii nevoii de acțiune ÎMPREUNĂ, toți actorii locali, pentru creșterea calității vieții persoanelor cu autism din Dobrogea, pentru respectarea drepturilor acestora.

Participanții au primit informații suplimentare  despre proiectul „Autism Dobrogea-Vocea care schimbă vieți„ ,despre asociația părinților care va fi înființată, Autism Dobrogea, și despre perspectivele și posibile căi de colaborare  dintre toți actorii locali, în cursul proiectului si după finalizarea acestuia.  Necesitatea existentei Autism Dobrogea a fost susținută de toți participanții, ca voce unitară, un partener competent al autorităților și instituțiilor publice în beneficiul persoanelor cu autism din regiune.

2 aprilie Marș și Flashmob

pentru conștientizarea autismului, sub deviza „Incluziune și respect pentru persoanele cu autism.

La marș au fost prezenți în primul rând membrii familiilor cu copii și adulți cu autism, dar și prieteni, susținători ai cauzei persoanelor cu autism din Dobrogea.

In Constanța voluntari au fost Studenți ai Facultății de Educație Fizică și Sport, viitori parteneri în organizarea de acțiuni și programe de sport-mișcare adaptată pentru copii, tineri cu autism.

În timpul Marșului trecătorii au primit pliante cu informații despre persoanele cu autism.

Un pas mic, un început timid dar energic de a arăta existența persoanelor cu autism in Dobrogea, că acestea au drepturi și nevoi specifice, dreptul de a trăi demn în comunitate, nu excluși.

***

PROMOTOR

Proiectul este derulat de AUTISM ROMÂNIA – Asociația Părinților Copiilor Cu Autism și beneficiază de o finanțare în valoare de 49993,30 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.