AUTISM DOBROGEA - Vocea care schimbă vieți
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă
Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului Evenimente 1-2 aprilie
1 aprilie Masă rotundă 2022
Am marcat Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului, stabilită in 2007 de către ONU pentru 2 aprilie, prin organizarea a două acțiuni în fiecare județ din Dobrogea.
Astfel, pe 1 aprilie, în Constanța și Tulcea au avut loc, simultan, 2 mese rotunde cu tema „Împreună pentru incluziunea persoanelor cu autism în comunitate în județele dobrogene”
La aceste evenimente au participat autorități județene și locale, reprezentanți ai instituțiilor publice de resort, părinți și tineri cu autism. Evenimentele au fost găzduite de Consiliile Județene Constanța și Tulcea.
Mesele rotunde au constituit un prim pas în activarea comunității, a autorităților județene și locale, instituțiilor publice în direcția reafirmării drepturilor persoanelor autiste, a nevoii de acțiune ÎMPREUNĂ, toți actorii locali, pentru creșterea calității vieții persoanelor cu autism din Dobrogea, pentru respectarea drepturilor acestora, pentru o bună calitate a vieții a acestora și a familiilor lor.
Am discutat și subliniat perspectiva drepturilor asupra dizabilității, comparativ cu perspectiva medicală sau socială în prezent adoptată de autorități și instituții publice și de comunitate. Participanții au primit informații suplimentare despre proiectul „Autism Dobrogea-Vocea care schimbă vieți„ ,despre asociația părinților care va fi înființată, Autism Dobrogea, și despre perspectivele și posibile căi de colaborare dintre toți actorii locali, în cursul proiectului si după finalizarea acestuia. Necesitatea existentei Autism Dobrogea a fost susținută de toți participanții, ca voce unitară, un partener competent al autorităților și instituțiilor publice în beneficiul persoanelor cu autism din regiune.
2 aprilie Marș și Flashmob
Am desfășurat 2 evenimente pentru conștientizarea autismului, sub deviza „Incluziune și respect pentru persoanele cu autism”.
La marș au fost prezenți în primul rând membrii familiilor cu copii și adulți cu autism, dar și prieteni, susținători ai cauzei persoanelor cu autism din Dobrogea.
In Constanța voluntari au fost Studenți ai Facultății de Educație Fizică și Sport, viitori parteneri în organizarea de acțiuni și programe de sport-mișcare adaptată pentru copii, tineri cu autism.
În timpul Marșului participanții au impărțit pliante cu informații despre persoanele cu autism trecătorilor.
Un pas mic, un început timid, dar energic, de a arăta autorităților și comunității existența persoanelor cu autism în Dobrogea, că acestea au drepturi și nevoi specifice, dreptul de a trăi demn în comunitate, nu excluși.
***
Masă rotundă
Pe 30 martie 2023, orele 14-16, AUTISM ROMANIA și Autism Dobrogea au organizat o masă rotundă, simultan în Tulcea și în Constanța, cu tema Acceptare, respect, o Dobroge mai adaptată nevoilor persoanelor cu autism.
Subiectele în jurul cărora a fost dialogul:
- Asociației Autism Dobrogea – o voce a comunității autiste din Dobrogea, scopul și intențiile.
- Nevoile și resursele pentru persoanele cu autism în Dobrogea, așa cum a rezultat din procesul participativ de cartografiere a resurselor existente în județele Constanța și Tulcea , respectiv din chestionarele primite de la familii.
- Discutarea câtorva priorități, oportunități și bariere existente de la nivel regional și județean în creare și dezvoltarea serviciilor specializate și programelor adaptate nevoilor specifice ale copiilor, tinerilor-adulților cu autism
- Vocea persoanelor cu autism -vocea părinților.
Pe lângă vocea părinților, anul acesta a fost auzită și vocile a două tinere din cei 3 tineri autiști participanți la Constanța. Ele ne-au vorbit despre experiența lor de viață, de eleve sau de absolventă, acum în căutarea unui loc de muncă, despre lipsa sprijinului personalizat, despre dorințe, una fiind aceea de a constitui un grup de socializare al tinerilor autiști.
Au fost trimise invitații către autorități județene locale și instituții publice din cele 2 județe. Au trimis reprezentanți la masa rotunda DGASPC, DAS din cele 2 primarii, AJOFM-urile, Consiliul Județean, CJRAE. Nu din top management, însă au fost. Inspectoratele școlare județene din cele 2 județe nu au răspuns invitației, deși prima problema ridicată de părinții prezenți din ambele județe a fost legate de școală, de lipsa resurselor-profesori de sprijin, logopezi, consilieri școlari, a adaptărilor în școlile de masa pentru elevii cu autism.
Discuțiile cu reprezentanții celorlalte instituții au fost, ca de obicei, purtate în jurul insuficienței resurselor umane, insuficienței fondurilor pentru servicii, despre existenta unor bariere legislative.
Dar am vorbit și despre unele oportunități pentru persoanele cu dizabilități, ex proiect de sprijinire pentru angajare și obținerea de tehnologie asertivă de sprijin. Despre oportunitatea pentru asociația Autism Dobrogea de a propune un proiect pe legea 350/2005, posibilitatea de a primi sprijin de la autoritățile locale într-un spațiu, unde să înceapă să desfășoare unele activități cu propriii membri. Dar cel mai important este ca exista deschiderea pentru colaborare și parteneriate.
2 aprilie – acțiune publică în Parcul Personalităților Tulcea
Copii, tineri cu autism și părinți, susținători ai familiilor, au marcat Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului în Parcul Personalităților din municipiul Tulcea participat o acțiune de conștientizare organizată de AUTISM ROMANIA in colaborare cu Asociația Autism Dobrogea.
Copiii si tinerii au desenat pe asfalt sau pe coli de desen, au făcut baloane de săpun, s-au jucat împreună, părinții au oferit trecătorilor informații despre autism, despre acțiune , despre semnificația Zilei Mondiale de Conștientizare a Autismului, despre nevoile de incluziune ale copiilor lor și despre Asociația Autism Dobrogea recent înființată.
***
Proiect derulat de:
DESPRE PROIECT
LINK-URI UTILE
EVENIMENT
Pliant informativ
Proiectul este derulat de Asociația AUTISM ROMÂNIA – Asociația Părinților Copiilor Cu Autism și beneficiază de o finanțare în valoare de 49.993,30 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.