Programe și servicii

 Autismul este o tulburare care afectează persoana de-a lungul vieții, într-o formă sau alta. Nu este o tulburare a copilărie, deși, de cele mai mult, când se vorbește de autism, se vorbește de copii.

 Rareori în presa din România este amintită problematica tinerilor sau adulților cu autism, cu atât mai puțin să existe o prezentare sau dezbatere aprofundată pe acestă temă.

 Inclusiv autoritățile abordează problematica autismului, în rarele momente când o fac, din perspectiva copiilor și nu ajung să dezvolte nicicând și pe cea a adulților.

 Tinerii și adulții reprezintă o categorie și mai dezavantajată din perspectiva oportunităților de dezvoltare sau menținere a unei stări optime de sănătate și  a unei 

vieți decente, a oportunităților de angajare, valorificare a potențialului, recreere, locuire. Asta din cauza faptului că lipsesc serviciile specializate sau autism prietenoase pentru aceștia.

 Persoanele cu autism nu se deosebesc la înfățișare de oamenii tipici, dizabilitatea lor fiind invizibilă la primul contact. Astfel ceilalți au așteptări ‘firești’ față de aceștia. Iar când comportamentul lor este unul atipic, în situații obișnuite chiar, primesc de cele mai multe ori de la ceilalți un feedback negativ, care este traumatizant.

 Familiile sunt și ele afectate de autismul copiilor lor. Viața în familiile în care se naște un copil cu autism se schimbă radical și așa rămâne mereu, atipică. Pe lângă faptul că trebuie să le asigure intervenție specializată din resurse proprii, resurse materiale și de energie, părinții trebuie să facă față adesea și lipsei de înțelegere, empatie a celor din jur sau chiar oprobriului public pentru manifestările ‘neobișnuite’ ale copilului lor (copil, tânăr au adult) în spațiile publice, instituții publice sau private.

 Resursele din această pagină, sperăm, să fie utile și sprijin pentru toate părțile implicate, pentru ca efectul accesării lor să fie pozitiv pentru persoanele cu autism, familiile lor.

 Dacă aveți alte întrebări, vă rugăm să ne contactați la  office@autismromania.ro sau tel 0731816880