Tinerii cu autism -
Voce pentru incluziune
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă
O societate bună pentru oamenii cu Autism
Despre proiect
AUTISM ROMANIA – Asociația Părinților Copiilor Cu Autism a demarat în luna ianuarie 2023 proiectul “Tinerii cu autism – Voce pentru incluziune”, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Proiectul se va desfășura în perioada ianuarie – decembrie 2023 în București, Constanța, Galați și Mogoșoaia.
Scopul proiectului este cel de a crește capacitatea actorilor relevanți din ecosistemul tinerilor cu TSA (tineri cu TSA, părinții tinerilor, autorități și instituții publice cu competențe relevante, tineri tipici, alți actori comunitari) de a se cunoaște, coordona și colabora în vederea unei mai bune implicări a tinerilor cu TSA în viața comunității și a unei mai bune participări a acestora la procesele decizionale care le afectează viața, în susținerea propriilor nevoi, de a deveni activi în combaterea excluziunii sociale.
Obiectivul principal al proiectului este creșterea capacității a 30 de tineri cu TSA (14-35 de ani) de a se autocunoaște și a-și crește stima de sine, de a comunica și interacționa cu instituțiile, autoritățile, factorii de decizie și alți actori relevanți, pentru a-și apăra drepturile și interesele, de a contribui la îmbunătățirea realității actuale privind incluziunea lor socială.
Activități proiectului se axează pe componenta de sprijin și selfadvocacy:
- Dezvoltăm un model de sprijin al tinerilor cu autism pentru dezvoltarea abilităților lor de relaționare, comunicare socială, de participare în comunitate alături de ceilalți, abilități de self advocacy, de autoreprezentare în fața instituțiilor.
Pentru aceasta vom crea Resurse online (web, module de in/formare pe teme de interes în self advocacy, conferințe online, consiliere ș.a.) dar și Resurse offline: o Cafenea – spațiu bine structurat, sigur pentru tineri, un spațiu resursă pentru persoanele cu TSA înalt funcțional și sindrom Asperger, mediu de învățare și exprimare, activare civică, spațiu pentru conștientizare, sensibilizare în autism a diferiților actori relevanți.
La Cafenea vor fi invitați periodic oameni din comunitate, persoane care pot sprijini comunitatea persoanelor cu autism într-un fel sau altul. Aici vor fi dezbateri pe teme de interes, dialog cu alți tineri, tinerii tipici voluntari pe care îi vom forma și care îi vor sprijini pe cei cu autism în dezvoltarea abilităților lor deficitare: comunicare, relaționare socială, stimă de sine.
Cafeneaua va fi spațiu de întâlnire-socializare și activități de dezvoltare de abilități de viață independentă, manualitate și creativitate pentru tinerii slab funcționali, care se nu se pot auto reprezenta, nu își pot arăta verbal dorințele, interesele, nevoile, ci prin mijloace alternative artistice (art & crafts, muzică etc).
- Sprijin pentru familii și alți actori interesați în a înțelege mai bine persoanele cu autism și a facilita incluziunea lor socio-profesională: informare, consiliere, grup de suport.
- Campanie de conștientizare de 2 aprilie, Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului.
- Diferite acțiuni de advocacy pentru ca autoritățile să includă pe agenda publică și problematica persoanelor cu autism.
AUTISM ROMÂNIA – Asociația Părinților Copiilor Cu Autism are o experiență de peste 20 de ani în advocacy în autism.
Proiect derulat de:
Proiectul este derulat de Asociația AUTISM ROMÂNIA – Asociația Părinților Copiilor Cu Autism și beneficiază de o finanțare în valoare de 149.949,72 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.