Despre Ziua Mondială de Conştientizare a Autismului  – 2 Aprilie

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat la 18 decembrie 2007 Rezoluția 62/139, care declara 02 aprilie ca Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului (World Autism Awareness Day ) pe termen nelimitat.

Aceasta rezoluție este una dintre cele doar trei oficiale specifice unei bolii. Ea a adus astfel in atenția lumii  autismul, o tulburare pervazivă de dezvoltare care afectează zeci de milioane de oameni în întreaga lume. Rezoluția prin care 2 Aprilie devine Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului încurajează toate statele membre să ia măsuri de sensibilizare a societății  cu privire la autism, să încurajeze diagnosticarea precoce și intervenția timpurie, precum și măsuri pentru sprijinirea persoanelor adulte cu autism. Este totodată exprimată îngrijorarea profundă cu privire la rata ridicată a prevalenței autismului în rândul copiilor în toată lumea și provocările în dezvoltarea lor ulterioară.

ZMCA în Europa și în lume

În fiecare an, pentru a marca această zi, în întreaga lume organizațiile de profil organizează acțiuni de conștientizare  a problematicii autismului , de sensibilizare a autorităților, a comunităților locale. Autism-Europa, organizația europeană reprezentativă la nivelul european, desfășoară anual o campanie de sensibilizare cu acest prilej, fiecare an fiind dedicat unei teme. In acest an tema este Rupem barierele împreună pentru autism,

 

 

AUTISM ROMANIA susține și în acest an campania Autism Europe.

Light it Up Blue

Aceasta este o campanie internațională de conștientizare prin iluminarea în albastru a unor clădiri reprezentative din întreaga lume, culoarea devenită deja simbol al autismului.

AUTISM ROMANIA a organizat și desfășurat prima campanie Light it Up Blue din Romania în anul 2011, când a fost iluminat în albastru Parlamentul României și organizat primul marș cu baloane pentru autism.
Și în acest an pe 2 Aprilie vom organiza tradiționalul deja mars  cu baloane albastre în centrul Bucureștiului, alături de alte organizații de profil, persoane cu autism și familii, precum și alte acțiuni care vor marca aceasta zi.

Vocea mea

Organizăm începând din acest an o campanie de sensibilizare asupra autismului în social media. Invităm persoanele cu autism, familiile lor, să ne trimită scurte filmări video prin care să se prezinte, să spună ce le place, ce pasiuni au si ce ar vrea ca ceilalți oameni din jur să știe despre ei, să le transmită pe această cale un mesaj. Aceste mesaje-filmări le vom promova in social media pe parcursul lunii aprilie, luna conștientizării autismului.

Mai cititi si:

Autism Europe campanie WAAD–  “Break barriers together for autism – Let’s build an accessible society”.

ONU-“Catre autonomie și autodeterminare