AUTISM DOBROGEA - Vocea care schimbă vieți
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă
ANUNȚURI privind activitățile proiectului
Eveniment de presă prin care marcăm finalizarea proiectului
Detalii aici
CONCURS-Eu știu ce este autismul
Concurs
Luna conștientizării autismului Autism Acceptare
Eu știu ce este autismul?
Pentru o mai bună cunoaștere, înțelegere a persoanelor autiste în Dobrogea si pentru a spori Acceptarea, Respectul acestor oameni, lansăm concursul cu premii pentru dobrogeni Eu Stiu ce este autismul.
Detalii aici
Marcăm Ziua Mondială de Coștientizare a Autismului
1 aprilie Masă rotundă
Am marcat Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului, stabilită in 2007 de către ONU pentru 2 aprilie, prin organizarea a două acțiuni în fiecare județ din Dobrogea.
Astfel, pe 1 aprilie, în Constanța și Tulcea au avut loc, simultan, o masă rotundă cu tema „Împreună pentru incluziunea persoanelor cu autism în comunitate în județele dobrogene”
La cele 2 mese rotund au participat autorități județene și locale, reprezentanți ai instituțiilor publice de resort, părinți și tineri cu autism. Evenimentele au fost găzduite de Consiliile Județene Constanța și Tulcea.
Mesele rotunde au constituit un prim pas în activarea comunitații , a autorităților judeșene și locale, instituțiilor publice în direcția recunoașterii nevoii de acțiune ÎMPREUNĂ, toți actorii locali, pentru creșterea calității vieții persoanelor cu autism din Dobrogea, pentru respectarea drepturilor acestora.
Participanții au primit informații suplimentare despre proiectul „Autism Dobrogea-Vocea care schimbă vieți„ ,despre asociația părinților care va fi înființată, Autism Dobrogea, și despre perspectivele și posibile căi de colaborare dintre toți actorii locali, în cursul proiectului si dupa finalizarea acestuia. Necesitatea existentei Autism Dobrogea a fost susținută de toti participanții, ca voce unitară, un partener competent al autorităților și instituțiilor publice în beneficiul persoanelor cu autism din regiune.
2 aprilie Marș și Flashmob
pentru conștientizarea autismului, sub deviza „Incluziune și respect pentru persoanele cu autism”.
La marș au fost prezenți în primul rând membrii familiilor cu copii și adulți cu autism, dar și prieteni, susținători ai cauzei persoanelor cu autism din Dobrogea.
In Constanța voluntari au fost Studenți ai Facultății de Educație Fizică și Sport, viitori parteneri în organizarea de actiuni si programe de sport-mișcare adaptată pentru copii, tineri cu autism.
În timpul Marșului trecătorii au primit pliante cu informații despre persoanele cu autism.
Un pas mic, un început timid dar energic de a arăta existența persoanelor cu autism in Dobrogea, că acestea au drepturi și nevoi specifice, dreptul de a trăi demn în comunitate, nu excluși.
***
Lansarea cursului în self-advocacy pentru tineri autiști
Cursul de selfadvocacy -auto reprezentare pentru tinerii autiști a fost publicat pe platforma Udemy.
Cursul în format video este organizat pe mai multe secțiuni si subcapitole si cu unele resurse la anumite subteme. Cursul poate fi urmărit în pe fragmente sau în întregime, in funcție de disponibilitatea si nevoile tânărului, se poate reveni si revedea ori de câte ori tânărul are nevoie.
Pentru a accesa cursul, tânărul trebuie să aibă o adresă de email și să își facă un cont pe platformă.
AUTISM ROMANIA va organiza si sesiuni online practice, când tinerii sunt așteptați să discute cu trainerul situații si probleme concrete din viața lor, ex un drept încălcat sau o nevoie specifică nesusținută de cei care au responsabilități să îi sprijine.
Cursul este adresat tinerilor cu autism, cu scopul de a-i ajuta să afle cum să se facă auziți la școală, în comunitate, în fața unui angajator sau cum să își susțină nevoile, interesele legitime și drepturile în fața reprezentanților autorităților și instituțiilor publice.
Lansarea paginii web a asociației Autism Dobrogea
A fost lansată pagina web a Asociației Autism Dobrogea, o asociație a comunității persoanelor cu autism și familiilor lor din județele Constanța și Tulcea www.autismdobrogea.ro
O parte importantă din resursele proiectului a fost direcționată spre înființarea asociației și crearea unor resurse care să fie o bază de pornire cu dreptul a asociației, printre acestea este și crearea siteului asociației.
Pe www.autismdobrogea.ro sunt deja informații despre acțiunile mai importante întâmplate până acum în proiectul în cadrul căruia asociația a fost înființată.
Pe acest site există și instrumente prin care membrii fondatori ai asociației și alți părinți sau tineri autiști voluntari vor oferi asistența și suport altor părinți dobrogeni, prin ceea ce noi am numit „Autism Dobrogea Helpline„-un centru virtual de asistență-informare și referire pentru familiile din regiune ( online-chat, telefonic, email )
Emailul asociației este: contact@autismdobrogea.ro.
Iar Chatul de pe pagina asociației câțivapărinți voluntari vor răspunde altor părinți care au nevoie de sprijin. https://autismdobrogea.ro/ad-helpline/
Siteul are și un formular de adeziune pentru cei care doresc să devină membri ai asociației.
ANUNȚ -Focus grupuri
Organizăm două Focus grupuri cu scopul de a documenta de la diferiți actori relevanți cât mai bine situația privind resursele, oportunitățile, dificultățile, posibile soluții pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu autism-copii, tineri-adulți-, a familiilor lor, respectarea drepturilor acestora în Dobrogea,
Focus grupurile vor avea loc ONLINE
- Focus grup jud Constanta pe 21 septembrie între orele 12-13.30 la Constanta
- Focus grup jud Tulcea pe 23 septembrie între orele 13-14.30
Dacă doriți să participați la întâlnire, vă rugăm să completați acest formular de participare După completare, veți primi pe email linkul spre întâlnirea online pe Zoom.
Vom focusa discuția pe experiența participantilor în privința:
- serviciilor pentru persoanele cu autism in jud Constanța si Tulcea
- nevoilor persoanelor cu autism evaluate-planuri de intervenție create-implementare acestor planuri (experiența la firul ierbii)
- calitate procesului de comunicare-colaborare-interventie in echipele multi si interdisciplinare si cu familia pentru realizarea si implementarea efectiva local a planurilor de intervenție stabilite de lege (planul de abilitare-reabilitare, planul de servicii individualizate, planul de adaptare curriculară)
Lansarea cursului Management organizațional
Cursul de introducere in managementul organizațional pentru membrii consiliului director al Asociației Autism Dobrogea a fost publicat pe platforma Udemy.
Cursul în format video este dedicat împuternicirii membrilor consiliului director ales al Autism Dobrogea, dar poate fi vizionat de orice membru al unui CD al oricărei organizații proaspăt înființate, precum și de membrii unei asociații, mai ales a uneia aflate la început de drum.
Cursul este organizat pe mai multe secțiuni și subcapitole și cu unele resurse la anumite subteme.
Pentru a accesa cursul trebuie să aveți o adresă de email și să își facă un cont pe platformă.
AUTISM ROMANIA va organiza și sesiuni online practice pentru membrii consiliului director al Autism Dobrogea, când vă fi realizată strategia asociației pe 3 ani și planul de acțiune pentru 2023.
Pentru realizarea strategiei membrii și beneficiarii potențiali ai asociației sunt invitați sa și spună opinia privind direcțiile de acțiune pe care asociația ar trebui să le urmeze în următorii 3 ani prin completarea acestui chestionar.
ANUNȚ -Întâlnire părinți și adulți cu autism/autiști
In cadrul proiectului AUTISM Dobrogea -Vocea care schimba vieți organizam o prima întâlniri față în față cu părinții și tineri-adulți autiști din județele Tulcea și Constanta.
Scopul: cunoaștere reciprocă și de discutare a unor aspecte care țin de înființarea asociației Autism Dobrogea, despre activitățile de creștere a capacității părinților și tinerilor-adulților cu autism/autiști să apere drepturile și interesele copiilor lor/ lor pe plan local, precum și alte subiecte de interes pentru părinți și tineri-adulți.
Intâlnirile vor avea loc
- pe 5 august la ora 18 la Constanta (locul vi-l vom transmite pe email, după completarea formularului)
- pe 9 august la ora 16 la Tulcea (locul exact vi-l vom transmite pe email, după completarea formularului ).
Dacă doriți să participați la întâlnire, vă rugăm să completați acest formular și să îl trimiteți mai departe altor părinți din județ pe care îi cunoașteți. După completare, veți primi pe email toate datele legate de întâlnire, alte detalii de interes pentru dvs.
Agenda întâlnirii:
1. Prezentarea stadiului proiectului–activități-rezultate până în prezent |
2. Participarea părinților la procesul de învățare despre advocacy-cursurile online pe Udemy si la cursurile practice –videoconferințe |
3. Centrul virtual de informare si asistenta/referire pentru părinții din Dobrogea |
4. Înființarea asociației –etape, acțiuni necesare |
5. Teme de interes pentru părinții constănțeni/tulceni rezultate din formularele completate de cei înscriși |
PROMOTOR
Proiectul este derulat de Asociația AUTISM ROMÂNIA – Asociația Părinților Copiilor Cu Autism și beneficiază de o finanțare în valoare de 49.993,30 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.