O societate incluzivă, în care persoanele cu autism sunt respectate pentru ceea ce sunt, talentele și aptitudinile lor sunt apreciate și valorizate, o societate în care acestea și familiile lor duc o viață demnă și sănătoasă.
AUTISM ROMANIA are drept misiune apărarea demnității, drepturilor și intereselor persoanelor a căror viață este marcată de autism, creșterea calității vieții acestora și a familiilor lor. Convenția ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilități constituie reperul în toate acțiunile noastre, implementarea căreia trebuie să constituie o prioritate pentru statul român.
În ultimii ani, pe lângă acțiuni de advocacy, din cauza lipsei programelor și serviciilor publice adaptate mai ales pentru tineri și adulți, am pus accent pe crearea de servicii proprii, care să sprijine direct persoanele cu autism şi pe părinţii lor, pe crearea de modele de bună practică în domeniul programelor și serviciilor pentru persoanele cu autism.
Valori
Principii
Advocacy. Vocea persoanelor cu autism și a familiilor să fie auzită tot mai mult, interesele lor și ale familiilor lor sunt mai bine promovate la diferite nivele: central, local, instituții publice. Acțiuni individuale și sau în parteneriat, care să promoveze crearea de servicii publice specializate, suficiente, de calitate, accesul mai bun la aceste servicii specializate sau autism prietenoase pentru persoanele cu autism și familiile lor, respectarea legislației nationale și a tratatelor internaționale.
Împuternicirea părinților și persoanelor cu autism prin diversificarea alternativelor de sprijin și creșterea calității lor:
Dezvoltarea de programe și servicii proprii și creșterea calității celor existente.
Dezvoltarea organizațională
AUTISM ROMANIA – Asociația Părinților Copiilor cu Autism a fost înființată in anul 2001 de un grup de părinți, cărora li s-au alăturat câțiva profesioniști si prieteni ai persoanelor cu autism. In 2002 AUTISM ROMANIA a devenit membră a Organizației Internaționale Autism-Europe, organizație care are ca membri peste 80 de organizații din peste 30 de tări din Europa, marea majoritate a acestora fiind organizații de părinți.
Motivația principală pentru înființarea asociației a fost nemulțumirea față de lipsa serviciilor adaptate nevoilor copiilor lor și nevoia resimțită acut de familii de a schimba situația dramatică în care ne aflam. Așadar, primele acțiuni au fost de a prezenta autorităților această situație și de a solicita îmbunatățirea lucrurilor, precum și de a iniția demersuri, propuneri pentru schimbare, cu resursele limitate pe care o asociație de părinți le avea, mai ales la începuturi.
Informarea și sensibilizarea publicul general privind persoanele cu autism a fost și reprezintă o constantă.
Copyright 2023 – Autism Romania – All Rights Reserved.
Trimite-ne un mesaj!