Cafeneaua A- Vocea mea

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă

Cafeneaua A- Vocea mea

Este un spațiu deschis tinerilor autiști, unde aceștia să se dezvolte, șă învețe să devină o Voce ascultată și respectată, să dezbată pe teme de interes pentru ei, să își dezvolte alte abilități pentru viața independentă și împlinită.

Tot ceea ce facem la Cafenea este să construim în jurul ideii de Voce a tinerilor pentru schimbare: Acceptare, Respect, incluziune din partea celor din jur, pentru o

Societate mai bună pentru oamenii autiști

Aici tinerii autiști vorbesc despre ei înșiși împreună cu tineri tipici și alți invitați.  Tânărul învață cum să spună NU, să anunțe când este agresat sau supus unui tratament degradant, învăță care sunt drepturile sale de elev, angajat etc, să exprime cum își dorește să arate locul sau țara în care trăiește, ce nevoi de sprijin are pentru a trăi o viață demnă și împlinită.

cafeneauaA (1)
Ajută-i și tu pe tineri să aibă o voce și o viață cât mai independentă și demnă!

Ca să continuăm activitățile de la Cafeneaua A- Vocea mea și în 2024 și să transformăm izolarea în sprijin și comunitate empatică pentru tinerii autiști, avem nevoie și de ajutorul tău

Anul acesta, am sprijinit 30 de tineri autiști să își găsească VOCEA la Cafeneaua A- Vocea mea. Ajută-ne să le oferim lor și mai multor tineri în continuare ore care schimbă vieți – ore în comunitate, de socializare, dezvoltare personală și orientare profesională, pentru a se bucura de o viață independentă și împlinită.  

Finanțarea pentru Cafeneaua A- Vocea mea  se încheie la finalul anului, însă nevoia rămâne. Cu ajutorul fiecăruia, ne dorim să strângem 20.000 de euro, sumă care ne va permite să continuăm sprijinul pentru tineri și comunitate la Cafeneaua A- Vocea mea și în anul care vine. 

Fii și tu alături de tinerii autiști și contribuie la o societate mai incluzivă și mai prietenoasă pentru aceștia: 

  • Donează 4 EUR/lună trimițând textul CENTRU prin SMS la 8864 
  • Donează online 
  • Redirecționează 20% din impozitul pe profit. Detalii aici.  

Cafeneaua A-Vocea mea oferă oportunități de dezvoltare

Pentru tineri autiști

Pentru tineri tipici

  • Activități de autocunoaștere și de exprimare prin diferite căi-comunicare verbală, scrisă, activități creative,
  • Cunoaștere și comunicare -relaționare cu alți tineri autiști și tineri tipici-voluntari în programul de befriending
  • Dezbateri pe teme de civice, despre nevoi și interese, drepturi,
  • Dezvoltarea abilităților de viață independentă,
  • Consiliere pentru viață independentă,
  • Participare la diferite activități și Cluburi de interese: ex. al pasionaților de literatura, de politica, de economie, de științe exacte sau sociale, de film, de grădinărit, de pictura, de gătit, călătorii s.a pe care le vom crea, în funcție de beneficiari și resursele pe care le putem aloca/atrage.
  • Cunoașterea a ceea ce este autismul, tinerii cu Autism,
  • Înțelegerea neurodiversității umane și a importanței valorizării acesteia,
  • Înțelegerea  drepturilor și a conceptului de „șanse egale„ la viață demnă a tuturor oamenilor,
  • Dezvoltare personală, creștere ca oameni care înțeleg și practică empatia, altruismul, binele comunitar, dincolo de binele personal,  
  • Dezvoltare profesională, dacă lucrezi sau înveți în domeniul educație-sănătate-socio-uman,
  • Mod de a fi utili semenilor,
  • Mod de a contribui efectiv la dezvoltarea comunității în care trăiești.

Pentru părinți

  • Grup de suport
  • Consiliere pentru mai buna înțelegere a tinerilor lor cu autism din perspectiva vieții independente ca tânăr sau adult
  • Informare și consiliere în selfadvocacy pentru drepturile copiilor lor

Pașii pentru a deveni beneficiar la proiectului:

  1. completați formularul aici . După completare veți fi contactat de noi și vom stabili o întâlnire față în față cu tânărul și dvs, familia și sau alte persoane relevante.
  2. îl cunoaștem pe tânăr: din întâlnirea cu tânărul și comunicarea directă cu acesta,  discuție cu părinții, evaluarea abilităților prin observația interacțiunilor și activităților de la Cafenea, a abilităților creative-practice

Evaluăm abilități de comunicare, gândire, relaționare socială, interese, motivație, abilități de viață independenta, s.a.(săptămâna 2). Fisa de evaluare inițială.

  1. comunicăm rezultatele evaluării (săptămâna 3). 
  2. Propunem activitățile, atelierele, Cluburile la care să participe tinerii selectați,  stabilim de comun acord programul de participare, acomodările și adaptările necesare.
  3. Semnăm documente de implicare ca beneficiar în proiect, alte documente, 
  4. Pornim la lucru cu toate pânzele sus spre atingerea obiectivelor noastre.

Criterii admitere în proiectul „Tineri cu autism-Voce pentru incluziune„

a. Programul selfadvocacy -Voce și Befriending

10-15  tineri din cei 30 selectați vor participa la activități de pregătire pentru selfadvocacy și de advocacy efectiv. Aceștia au: 

  • vârsta între 16 ani-35 de ani,
  • capacitatea de a comunica independent verbal sau prin alte mijloace (artistice, tehnologie asistivă) a dorințelor, nevoilor, aspirațiilor, drepturilor,
  • capacitatea de a înțelege concepte abstracte, a noțiunilor din aria  selfadvocacy (autoreprezentare),
  • motivația pentru autoreprezentare sau advocacy de grup,
  • capacitatea de a participa la dialog -învățare-dezbateri pe  teme: Cine sunt eu? Ce nevoi, interese, abilități am? Ce îmi doresc de la viață? Ce oportunități am și ce bariere există pentru a ajunge acolo unde îmi doresc? Ce drepturi am? Cum să îmi apăr drepturile? Ce este selfadvocacy?  Cum pot să fac selfadvocacy?
  • capacitate și motivație de a participa și contribui la activitățile de advocacy planificate în proiect,
  • motivație de a participa la alte activități de grup de socializare,  activități în comunitate, Cluburi de interese speciale,
  • problemele și sensibilitățile senzoriale, comportamentale sau de altă natură să nu depășească resursele și capacitatea noastră de a oferi adaptările de care au nevoie tinerii pentru a participa la activitățile proiectului.

b. Programul befriending*- socializare 

  • vârsta (14 ani-35 de ani),
  • capacitatea de a comunica independent nevoile și dorințele, verbal sau prin alte mijloace (artistice, tehnologie asistivă, ex. device de comunicare, telefon cu program de comunicare audio sau cu pictograme)
  • capacitatea de a participa și contribui la activitățile stabilite la Cafenea, respectând programul agreat, reguli de conduită în grup,
  • grad rezonabil de independența în autoservire, auto îngrijire (toaleta, bucătărie, folosire a spațiului   )
  • problemele și sensibilitățile senzoriale, sau de altă natură, ex comportamentală,  să nu depășească resursele și capacitatea noastră de a oferi adaptările de care au nevoie pentru a participa la activitățile pe care le organizăm,
  • adolescenți și tineri cu nivel mediu sau scăzut al nevoii de sprijin.

VOLUNTARI

Pași de urmat pentru participare ca Voluntari în programul de befriending

  1. Completarea formularului de înscriere aici
  2. Cunoașterea inițială ( discuție față în față online sau la Cafenea, prezentarea proiectului, a condițiilor de participare în proiect)
  3. Semnarea unor documente de participare (contract voluntariat, fisa post, fisa prezenta, regulament)
  4. Implicarea în program
    • Informarea în autism: CE este autismul/Tinerii  autiști, Comunicare, relaționare socială, comportament în autism, Modalități eficiente de învățare la tineri  (1, 2, 3 webinare)
    • Participare la activități –la cafenea, în comunitate
  5. Solicitam periodic Feedbackul voluntarilor și îmbunătățim programul de befriending

Criterii admitere voluntari:  vârsta 16-35, angajamentul de a respecta programul agreat, seriozitate, implicare

 

Ce este programul de befriending si mentorat

 Befriending -este un program de acompaniere personalizată și sprijin individual  pentru tinerii cu autism beneficiari ai proiectului. Aceasta poate include sprijin emoțional, abilități de adaptare, idei noi și sprijin pentru atingerea obiectivelor personale ale tinerilor autiști.

Sprijinul poate fi la Cafenea sau în timpul ieșirilor sau activităților în comunitate includ:

  • Mână de ajutor tânărului autist pentru a continua hobby-urile și interesele personale
  • sprijin pentru participarea la diferite activități sociale și de agrement
  • sprijin pentru pregătirea pentru acțiuni de selfadvocacy (autoreprezentare)
  • sprijin pentru desfășurarea activităților din viața de zi cu zi precum cumpărăturile, folosirea transportului în comun
  • companie generală

La cerere, putem oferi și sprijin prin telefon, pentru cei care se simt singuri și izolați și au nevoie de o voce prietenoasă la celălalt capăt al `firului`.

Mentoratul – este sprijin individual și în grup, prin care mentorul oferă o sprijin și provocări pozitive, pentru a îmbunătăți la tinerii autiști încrederea în sine, comportamentul și pentru a dezvolta relații pozitive cu ceilalți. Prin acest proces de mentorat îi sprijinim pe tineri să-și extindă experiențele printr-un program de activități pozitive individuale și de grup.

Echipa

Nicoleta Dumitrof- psiholog, psihoterapeut, responsabil evaluare și desfășurarea activităților de dezvoltare personală prin mijloace creative,  coordonator voluntari în programul befriending și implementarea programului

Liuba Iacoblev, responsabil cu activitățile de consiliere pentru dezvoltare personală și formare-coaching voluntari pentru programul de befriending, coordonator programe Cafenea, coodornator campanie advocacy.

Voluntari:

Bianca, Eliza, Andreea, Vlad, Daria, Ioana, Anca, Cristina, Andreea, Vera. Indiana

Date de contact

Str Fluviului nr 28, sector 1, București 

telefon/ whatsapp 0731816880 

email: office@autismromania.ro 

Proiect derulat de:

Proiectul este derulat de Asociația AUTISM ROMÂNIA – Asociația Părinților Copiilor Cu Autism și beneficiază de o finanțare în valoare de  149.949,72 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.