Despre Ziua Mondială de Conştientizare a Autismului  – 2 Aprilie

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat la 18 decembrie 2007 Rezoluția 62/139, care declară 02 aprilie Zi Mondială de Conștientizare a Autismului (World Autism Awareness Day ) pe termen nelimitat.

Aceasta rezoluție este una dintre cele trei oficiale specifice unei bolii. In acest mod AUTISMUL, o tulburare pervazivă de dezvoltare care afectează zeci de milioane de oameni în întreaga lume, este adus in atenția lumii. Rezoluția prin care 2 Aprilie devine Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului încurajează toate statele membre să ia măsuri de sensibilizare a societății cu privire la autism, să încurajeze diagnosticarea precoce și intervenția timpurie, precum și măsuri pentru sprijinirea persoanelor adulte cu autism. Este totodată exprimată îngrijorarea profundă cu privire la rata ridicată a prevalenței autismului în rândul copiilor în toată lumea și provocările în dezvoltarea lor ulterioară.

De Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului, să ne reafirmăm angajamentul de a promova participarea deplină a tuturor persoanelor cu autism și să ne asigurăm că au sprijinul necesar pentru a-și putea exercita drepturile și libertățile fundamentale„.

Secretarul general António Guterres (2019)

ZMCA în Europa și în lume

În fiecare an, pentru a marca această zi, în întreaga lume organizațiile de profil organizează acțiuni de conștientizare  a problematicii autismului , de sensibilizare a autorităților, a publicului larg.

2022  „Vocea mea„

AUTISM ROMANIA marchează în acest an Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului  cu evenimente organizate în Dobrogea- Jud Tulcea si Constanta, în cadrul proiectului „Autism Dobrogea-Vocea care schimbă Vieți

#2AprilieZMCA2022

#ZMCAVoceaMea

#AutismDobrogea-VoceacareSchimbăVieți

Vocea mea

Organizăm,  începând din 2016,  o campanie de sensibilizare asupra autismului în social media- Vocea Mea. Invităm persoanele cu autism, familiile lor, să ne trimită scurte filmări video prin care să se prezinte, să spună ce le place, ce pasiuni au si ce ar vrea ca ceilalți oameni din jur să știe despre ei, să le transmită pe această cale un mesaj. Aceste mesaje-filmări le vom promova în social media pe parcursul lunii aprilie, luna conștientizării autismului.

Mai citiți și:

2021-Tema ONU pentru ZMCA: Inclusion in the Workplace 

2019- Tema ONU pentru ZMCA – Assistive Technologies, Active Participation

2018- ONU- Empovering women and girls with autism

Tema aflată în atenția ONU în anul 2018, la celebrarea Zilei Mondiale de Conștientizare a Autismului

2017  ONU- tema “Catre autonomie și autodeterminare“

2017-  “Break barriers together for autism – Let’s build an accessible society”