Despre Ziua Mondială de Conştientizare a Autismului  – 2 Aprilie

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat la 18 decembrie 2007 Rezoluția 62/139, care declară 02 aprilie Zi Mondială de Conștientizare a Autismului (World Autism Awareness Day ) pe termen nelimitat.

Aceasta rezoluție este una dintre cele doar trei oficiale specifice unei bolii. Ea a adus astfel în atenția lumii autismul, o tulburare pervazivă de dezvoltare care afectează zeci de milioane de oameni în întreaga lume. Rezoluția prin care 2 Aprilie devine Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului încurajează toate statele membre să ia măsuri de sensibilizare a societății cu privire la autism, să încurajeze diagnosticarea precoce și intervenția timpurie, precum și măsuri pentru sprijinirea persoanelor adulte cu autism. Este totodată exprimată îngrijorarea profundă cu privire la rata ridicată a prevalenței autismului în rândul copiilor în toată lumea și provocările în dezvoltarea lor ulterioară.

ZMCA în Europa și în lume

În fiecare an, pentru a marca această zi, în întreaga lume organizațiile de profil organizează acțiuni de conștientizare  a problematicii autismului , de sensibilizare a autorităților, a comunităților locale. Autism-Europa, organizația europeană reprezentativă la nivelul european, desfășoară anual o campanie de sensibilizare cu acest prilej, fiecare an fiind dedicat unei teme, iar AUTISM ROMANIA susține aceste campanie. In 2017 tema a fost Rupem barierele împreună pentru autism.  

Light it Up Blue

Aceasta este o campanie internațională de conștientizare prin iluminarea în albastru a unor clădiri reprezentative din întreaga lume, culoarea devenită deja simbol al autismului.

AUTISM ROMANIA a organizat și desfășurat prima campanie Light it Up Blue din Romania în anul 2011, când a fost iluminat în albastru Parlamentul României și organizat primul marș cu baloane pentru conștientizarea autismului.

An de an, pe 2 Aprilie, organizăm tradiționalul deja mars în centrul Bucureștiului, alături de alte organizații de profil, persoane cu autism și familii, precum și alte acțiuni care marchează aceasta zi.

Vocea mea

Organizăm,  începând din 2016,  o campanie de sensibilizare asupra autismului în social media- Vocea Mea. Invităm persoanele cu autism, familiile lor, să ne trimită scurte filmări video prin care să se prezinte, să spună ce le place, ce pasiuni au si ce ar vrea ca ceilalți oameni din jur să știe despre ei, să le transmită pe această cale un mesaj. Aceste mesaje-filmări le vom promova în social media pe parcursul lunii aprilie, luna conștientizării autismului.

Mai citiți și:

2018 ONU- Empovering women and girls with autism

Tema aflată în atenția ONU în anul 2018, la celebrarea Zilei Mondiale de Conștientizare a Autismului

2017  ONU- tema “Catre autonomie și autodeterminare“

2017-  “Break barriers together for autism – Let’s build an accessible society” 

Marș 2 Aprilie
Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului

Marș 2 Aprilie

Marți, 2 aprilie, de la 10.30-13.30 -acțiune de stradă de conștientizare-sensibilizare. Adunarea în fața Universității București, La Statui. Vă așteptăm să fiți alături de noi, părinți, copii, tineri și adulți cu autism, bunici, profesioniști, prieteni, simpatizanți, voluntari.