Sugestii pentru jurnalişti

 AUTISM ROMANIA promovează prin toate mijloacele o bună înțelegere a Tulburărilor din spectrul autismului în rândul părinților, profesioniştilor dar şi al publicului larg. Încercăm să transmitem informații corecte şi cât mai updatate, folosite în medii ştiințifice, profesionale.

 Nu există consens total în multe privințe în rândul experților în TSA, cercetarea evoluează, conceptele şi terminologiile sunt în schimbare. Totuşi există şi lucruri în care toată lumea preocupată de autism – cercetători, profesionişti – experți în TSA, organizații reprezentative de advocacy din țări cu tradiție în studierea autismului şi dezvoltarea de servicii pentru persoanele cu autism le folosesc şi interpretează în acelaşi fel.

 Mai există şi circulă, chiar şi în presa scrisă, mituri despre autism, iar asociația noastră încearcă să contribuie la demistificarea autismului, să arate care sunt aceste mituri şi care este realitatea.

 Îi încurajăm pe jurnalişti să evite transmiterea în presa vorbită şi scrisă a acestor mituri şi să folosească un limbaj pozitiv atunci când vorbesc-scriu despre persoanele cu autism.

Vă invităm să

NU SPUNEȚI

Autistii/copil autist/persoană autistă(unii părinți/persoane preferă să li se spună astfel, de aceea e bine să folosiți termenii aşa cum doresc aceştia atunci când îi citați în articolele dvs.)

suferă de autism sau bolnavi de autism/victime ale autismului

retardat/handicapat/persoană cu handicap/întârziat mintal

boală/suferință/handicap

sindromul Asperger este o formă ușoară/rară de autism

copii cu o dezvoltare normală/ copil normal

normal

SPUNEȚI

copil/persoană cu autism/TSA/persoană care are autism/sindrom Asperger(în această formulare se pune accentul pe copil/ persoana şi nu pe tulburare, motiv pentru care încurajăm folosirea acestei sintagme)

persoană care are autism sau o tulburare din spectrul autismului(la această oră se foloseşte tot mai mult termenul de ‚condiție’/stare’ din spectrul autismului pentru a evita conotația negativă a termenului de ’tulburare’)

persoană cu dizabilitate

izabilitate/condiție

sindromul Asperger este o formă de autism

copii cu o dezvoltare tipică/ copil tipic

neurotipic (este un termen folosit în comunitatea persoanelor cu autism şi a celor preocupați de această condiție, termen neobişnuit pentru publicul general, de aceea trebuie explicat atunci când un articol despre autism/persoanele cu autism apare în presa de masă şi nu în cea de specialitate)