Centrul multifuncțional de asistență și suport
„Viață independentă pentru tineri și adulți autiști„

Despre proiect

De ce este necesară înfiinţarea acestui centru ?

Programele și serviciile adaptate nevoilor persoanelor autiste reprezintă o mare problemă în Romania. Cei mai afectați de lipsa acestora sunt tinerii și adulții. După școală, aceștia stau acasă cu părinții, în lipsa programelor sau serviciilor în comunitate sau a angajării asistate, suferind de marginalizare și excluziune, lipsă de speranță.

Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii 1 din 100 de copii are o tulburare din spectrul autismului, iar numărul copiilor diagnosticaţi cu autism creste alarmant an de an, la fel ca şi numărul tinerilor și adulților (de la 869 cazuri noi in 2015(rata 20,89%ooo loc), la 1001 cazuri noi in 2017(rata de 24,32%ooo ) conform Ministerului Sănătăţii.

Persoanele cu autism/autiste au dreptul la dezvoltare, la cea mai bună sănătate, educație adaptată, de calitate, la muncă, învățare permanentă, la muncă, la participare în comunitate și să nu fie marginalizate și izolate. Au dreptul la șanse egale la o viață cât mai independentă, la control asupra propriei vieți, de a fi membri activi și productivi în comunitatea restrânsă și în societate.

 În centrul multifuncțional de asistență și suport  „Viață îndependentă pentru tineri și adulți autiști„ vom crea și oferi mai multe tipuri de servicii-programe-activități, în funcție de nevoile şi de potențialul beneficiarilor, de gradul de suport necesar. Vom viza împuternicirea acestora pentru a obține un grad cât mai mare de independență şi incluziune- participare în comunitate, versus izolare, excluziune, depresie.  Vom oferi sprijin tinerilor, adulților și familiilor lor pentru o viață demnă și cu sens. 

Descrierea centrului

Centrul va funcționa în București, însă va fi un model de programe şi servicii specializate pentru tineri și adulți autiști și familii, pentru alte zone ale tării. Vom oferi următoarele servicii de bază: 

 • Informaţii despre servicii și oportunități existente în comunitate pentru tineri şi adulți autiști,
 • Consiliere psihologică, consiliere pentru dezvoltare personală, consiliere vocațională, sesiuni de facilitare a tranziției de la scoală la viața de adult,
 • Dezvoltarea competenţelor de selfadvocacy și advocacy comunitar,
 • Formari-traininguri-activități pentru dezvoltarea abilitaților de viață independentă/ terapie ocupațională (bucătărie-gătit, bricolaj, grădinărit, dacă spatiul va permite)
 • Cluburi de interese, -ex limbi străine, IT, lectura, geografie etc) și sprijin pentru a face ceea ce este important pentru ei în viață),
 • Mișcare adaptată,  stimulare senzorială
 • Program de befriending – tineri tipici formați și activi ca mentori -prieteni pentru tineri autiști,
 • Informare, educare, consiliere și suport pentru părinți,
 • activități- campanii pentru creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la TSA,
 • in/formări despre tulburările din spectrul autist pentru studenți şi profesioniști din domenii variate de activitate.
Beneficiarii centrului

Pentru 2024 estimăm că vom lucra cu 30 de tineri/ adulţi autişti, 100 de familii care au în componenţa acestora o persoană cu TSA, 50 de voluntari-studenți, profesioniști (polițiști, cadre didactice, asistenți sociali, comunitari, s.a.m.d).

Participarea beneficiarilor la deciziile privind direcția/politica de dezvoltare a centrului/- serviciilor/ programelor/ activităților va constitui o prioritate pentru noi. 

Costurile proiectului

Aproximăm că pentru înființarea şi funcționarea centrului pe o perioadă de un an vom avea nevoie de 90.000 euro.

 

IMPACTUL PROIECTULUI

Programe adaptate de sprijin pentru viața independentă a tinerilor

 –  minim 30 de tineri cu autism (14-35 de ani) în primul an vor avea abilitățile și competențele pentru viață independentă crescute (comunicare și relaționare socială-soft skills, managementul sănătății, auto îngrijire -autogospodărire, transport, abilități pentru participare în viața comunității, la viața publică, abilități de selfadvocacy, s.a.m.d)

Comunitate informată și suportivă pentru tineri (un model de comunitate):  familie, profesioniști, comunitatea largă, fără de care abilitarea persoanelor cu TSA nu este eficientă și nici nu are susținere pe termen lung

     – 100 de familii sprijinite să își ajute acasă și în comunitate copiii (tinerii-adulți): primesc
informații, referire, consiliere, sprijin în self advocacy și advocacy comunitar, direct sau online
     – 50 de profesioniști și studenți cu abilități crescute de lucru cu tineri și adulți autiști (există oportunități de formare pentru profesioniști și studenți in lucrul cu adolescenți, tineri sau adulți autiști )
     – comunitatea (bucureșteană și la nivel național) mai bine informată și conștientizată, suportivă față de persoanele autiste (prin campanii de informare -conștientizare, educare a  publicului general, diferite inițiative comunitare )

   AUTISM ROMANIA

În ultimii 20 de ani AUTISM ROMANIA a implementat proiecte pentru pentru copii, adolescenți, tineri autiști, părinți şi profesioniști.

Pentru copii și tineri:

 • terapie ocupaţională, art terapie,
 • Cluburi: baschet, job club, club de programare pentru copii și adolescenți
 • Activităţi recreative şi mişcare, participare in comunitate: vizite la muzee şi restaurante, excursii şi tabere.

Peste 1000 de copii, tineri și adulți au participat la programe, activități organizate de asociație

Pentru familii:

 • din 2003 am oferit sesiuni de informare, consiliere individuală, grupuri de suport, sesiuni de educare şi traininguri cu experți în autism din Occident (Marea Britanie, Belgia, SUA, Canada);
 • am editat primele publicații în autism pentru părinți, profesioniști;
 • am creat primul site despre autism în Romania, cu informațiile cele mai updatate despre autism din Europa, SUA, Canada.

Peste 5.000 de familii ai fost sprijinite direct, telefonic, email, prin platforme de comunicare si sociale, pagina web, acces la publicațiile editate de asociație

Pentru profesioniști:

 •  sesiuni de informare-educare /workshopuri, traininguri, conferinţe cu experți în autism din Marea Britanie, Belgia, SUA, Canada;.

Peste 2000 de profesioniști au beneficiat de: informare-educare /workshopuri, traininguri, conferințe, publicații dedicate, acces la biblioteca asociației cu resurse unice și valoroase în autism

Pentru comunitate:

 • campanii de informare și conștientizare.
 • campanii de advocacy la guvern, autorități județene, locale, care au constat în petiții, organizarea unor seminarii, a meselor rotunde, conferințelor, marșurilor, protestelor, și în participarea la întâlniri cu miniștri și prim miniștri sau alți membri ai Parlamentului României.

  Prin advocacy susținut al AUTISM ROMANIA pentru crearea unui Plan național pentru autism , în 2018, Primul ministru a emis un Ordin pentru înființarea unui Comitet interministerial la Secretariatul General al Guvernului pentru crearea Planului. AUTISM ROMÂNIA a contribuit la analiza situației si la crearea draftului Planului, participând și ca invitat la ședințele Comitetului interministerial, organizate vreme de 6 luni la SGG.