10 principii în Farmautism de Jacquin Fuentes (1998)

  1. Nu, nu există nici un medicament care să trateze autismul. Au fost testate multe medicamente, dar nici unul nu a rezolvat principalele probleme a ceea ce se cheamă autism.
  2. Da, anumite medicamente pot trata eficient anumite tulburări psihiatrice sau probleme comportamentale pe care le pot avea persoanele cu autism.
  3. Nu, în cazul persoanelor cu autism, medicamentele nu ar trebui folosite dacă putem obţine progresul necesar prin alte metode. În acest moment nu există tratament pentru autism şi este foarte posibil ca medicamentele să complice şi mai mult situaţia.
  4. Da, medicamentele pot fi un supliment la un tratament multimodal şi pot spori eficienţa altor intervenţii.
  5. Nu, medicamentele nu pot substitui alte tratamente sociale sau educaţionale şi nu pot compensa lipsurile de structură, cum ar fi lipsa personalului calificat.
  6. Da, trebuie avut în minte faptul că prescrierea medicamentelor este o încercare ce nu oferă nici o certitudine în privinţa rezultatului. În principiu, un medicament nu trebuie dat o viaţă întreagă;
  7. Nu, medicamentele psihotrope nu ar trebui să fie date dacă nu există siguranţa faptului că problemele comportamentale nu au origine fizică, în mod special cînd este vorba de copii sau persoane neverbale (starea de agitaţie poate fi cauzată de o durere de măsea, de cap sau de otită, etc)
  8. Da, indicaţiile date de personalul medical trebuie respectate: dozajul nu trebuie crescut sau redus fără permisiune; tratamentul nu trebuie prelungit sau scurtat într-un mod necontrolat.
  9. Nu , nu există medicamente psihotrope fără efecte secundare. Aproape toate mediamentele au şi efecte pozitive şi negative. În general vorbind, trebuie cîntărite cu grijă efectele pozitive şi cele negative.
  10. Da, pentru a le maximiza potenţialul , persoanele cu autism, familiile şi profesioniştii implicaţi trebuie să fie avertizaţi asupra limitelor, riscurilor potenţiale şi efectelor benefice ale medicamentelor. Persoanele cu autism şi/sau tutorii lor legali sînt îndreptăţiţi să-şi dea acordul pentru folosirea medicamentelor, iar datoria celor care prescriu medicamentele este aceea de a oferi informaţiile necesare astfel încît decizia să poata fi luată în deplină cunoştinţă de cauză.

Jacquin Fuentes este un reputat psihiatru spaniol cu o bogata experienta in autism

Autismul și medicamentele
Medicamentele nu pot substitui alte tratamente sociale sau educaţionale şi nu pot compensa lipsurile de structură, cum ar fi lipsa personalului calificat.