ACE - Autism Connections Europe

Despre proiect

2009-2011

Proiectul ACE este un proiect internațional cofinanțat de Comisia Europeană, în cadrul Programului de învățare de-a lungul vieții, care a vizat tineri-adulți cu tulburări din spectrul autismului. Proiectul a fost coordonat de Centrul pentru Autism Slovenia, organizațiile și instituțiile partenere fiind: AUTISM ROMANIA, Asociația Estonă pentru Autism, Universitatea Oxford Brookes din Marea Britanie și Autism-Europe – organizația europeană umbrela în domeniul autismului.

Acest proiect a urmărit să ofere adulților (cu vârsta de 18 ani și peste) cu autism posibilitatea de a-și spori abilitățile de comunicare și sociale, prin participarea la comunicare online și în întâlniri directe și participarea la diferite activități în Slovenia, Marea Britanie, Estonia.

Proiectul a fost un prilej pentru cei peste 20 de adulți cu tulburări din spectrul autismului să se cunoască reciproc și să obțină experiențe de viață importante. Proiectul le-a permis, de asemenea, să călătorească în diferite țări și să învețe despre noi culturi. Pentru persoanele cu autism, cea mai dificilă este aria socială, cunoașterea de oameni noi și gestionarea situațiilor noi de viață. Proiectul ACE a oferit acestor tineri adulți cu TSA exact posibilitatea de a experimenta, într-un mediu și într-un mod adaptat și pregătit în prealabil, cunoașterea de oameni, spații și situații noi. Proiectul s-a axat inițal pe cunoașterea reciprocă a tinerilor în mediu online, prin utilizarea rețelei de socializare Facebook, pornind de la presupunerea că pentru persoanele cu autism comunicarea în lumea virtuală este mai ușoară, fiindcă le permite să comunice la o distanță, care le oferă siguranță. În a doua fază, după comunicarea prealabilă prin Internet, proiectul a facilitat contacte în viața reală ale tinerilor adulți.

Proiectul s-a derulat între 2009 și 2011.

5 din cei 23 de tineri-adulți cu tulburări din spectrul autismului participanți în proiect au fost beneficiarii AUTISM ROMANIA.