AUTISM ROMÂNIA - Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism,

O.P. 22, C.P. 225, Bucureşti,

Tel: 0731 816 880,

0761 104 432

E-mail: president [at] autismromania.ro

office [at] autismromania.ro

Înregistrată în registrul asociaţiilor şi fundaţiilor

la nr. 66/PJ

CF 1423 1005


AUTISM ROMANIA - Twitter AUTISM ROMANIA - Facebook AUTISM ROMANIA - Facebook


Noutăti Autism România

Punct de vedere la declaratiile dnei ministru al educatiei, Ecaterina Andronescu

23 Noiembrie 2012

„Noi nu putem sa aruncam toata responsabilitatea numai in spinarea statului. Mai avem si parinti. Atunci parintele are si el treaba lui, daca a adus pe lume un copil, trebuie sa-l sustina cu toate puterile lui... Nu putem sa facem o scoala numai pt. copiii cu autism intr-un oras mic...” dna Ecaterina Andronescu, ministrul educatiei, declaratie interviu televizat.

AUTISM ROMANIA isi manifesta surprinderea si regretul pentru aceste declaratii ale dnei ministru al MECTS referitoare la copiii cu autism si la parintii acestora, indirect acuzati ca nu sunt pe deplin responsabili fata de soarta copiilor lor. Declaratiile dnei ministru denota o lipsa de intelegerie a situatiei in care se afla copiii cu autism de varsta pre/scolara in Romania si familiile lor disperate. Denota totodata si lipsa de preocupare a MECTS fata de o categorie foarte numeroasa de copii care nu beneficiaza EFECTIV de dreptul la educatie, drept prevazut in documentele internationale ratificate de Romania si in legislatia tarii.

Mentionam faptul ca familiile fac eforturi supraomenesti pentru a-si ajuta copiii, succesele copiilor datorandu-se aproape in totalitate parintilor si nu serviciilor publice (ale statului). Familiile insa, cu toate eforturile lor, nu pot suplini ineficienta sistemului educational sau a alor sisteme ale statului, stat care are obligatii legale fata de cetatenii sai, inclusiv fata de cei cu autism.

Consideram ca la acesta data copiii cu autism cuprinsi in gradinitele si scolile speciale si cei foarte putini in cele de masa nu beneficiaza de educatia adecvata nevolilor specifice si suntem surprinsi de faptul ca dna ministru nu cunoaste acest lucru. Sunt si multi copii cu autism exclusi din sistemul educational de masa, chiar si cel special, datorita incapacitatii acestuia de a-i cuprinde si a raspunde adecvat nevoilor lor. Scolile de masa sau speciale nu sunt autism prietenoase, profesionistii nu sunt formati in autism si nu aplica efectiv si eficient strategii si metode educationale dovedite stiintific si empiric ca fiind eficiente in educatia copiilor cu autism, iar numarul de adulti din scoli (cadre didactice si auxiliare) per numar de copii cu autism si alte nevoi speciale complexe este nepermis de mic.

Aceasta situatie reprezinta o limitare grava a exercitarii unui drept al copiilor cu autism, dreptul la un act educational de calitate, adecvat si adaptat nevoilor lor specifice, dreptul la educatie diferentiata si la pluralism educational (ORDIN Nr. 5573/2011 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a învăţământului special şi special integrat).
Educatia pre/scolara, vocationala trebuie sa permita dezvoltarea aptitudinilor si personalitatii copiilor, inclusiv a celor cu autism, atingerea potentialului lor maxim, pentru o cat mai buna integrare sociala ca tanar si adult. In acest moment acest lucru nu se intampla cu copiii cu autism din Romania. Lipsa educatiei adaptate nevoilor lor specifice si individuale limiteaza drastic sansele lor la autonomie si independenta in viata de adult si reprezinta practic o forma de discriminare pe baza tipului de dizabilitate (autism).

Solicitam MECTS, dnei ministru Andronescu, sa intreprinda urgent masuri pentru ca si copiii cu autism sa beneficieze efectiv de dreptul lor la educatie. Solicitam ministerului educatiei sa activeze in cat mai scurt timp grupul de lucru pentru autism creat in 2010 la solicitarea organizatiei noastre, inactiv si in prezent, grup care sa inceapa ca caute cu adevarat solutii pentru imbunatatirea situatiei dezastruoase din punct de vedere educational in care se afla 1 din aproximativ 100 de copii de varsta pre/scolara ai tarii, copiii cu autism.


Sesiune informativa pentru parinti pe tema drepturilor persoanei cu autism.

Organizator: AUTISM ROMANIA

Data : 26 februarie 2011

program: 15-17

Locaţia : Cal Grivitei, nr.71, sector 1, Bucuresti

Descarca tematica Intalnirii!

Detalii Cunoasterea drepturilor copiilor nostri este o datorie a noastra, a parintilor, si este primul pas in apararea acestor drepturi. Tematica intilnirii este orientativa. Aveti posibilitatea de a pune intrebari dnei avocat referitoare ca situatia dvs. particulara.

Parintii care doresc sa participe la aceasta intilnire sunt rugati sa completeze

Formularul

Cine sunt vorbitorii: Dna avocat Anca Ghencea, membra a Baroului Bucuresti, fost jurist la Curtea europeana a Drepturilor Omului si asistent la Institutul de Formare si Perfectionare a avocatilor, disciplina – drepturile omului.

Cui se adresează: persoanelor cu autism, parintilor persoanelor cu autism

Costul pentru participanţi:

Persoane cu autism / Parinti persoane cu autism - GRATUIT

Alte persoane interesate - 50 de lei (plata se poate face pe baza de chitanta)

Date de contact: office@autismromania.ro

Va asteptam!


februarie 2010-aprilie 2010

Un punct de sprijin pentru familiile cu copii cu autism - sesiuni de informare II

În februarie 2010 AUTISM ROMÂNIA demarează seria a doua de sesiuni informative pentru părinţi şi pentru profesioniştii din sănătate şi educaţie pe tema tulburărilor din spectrul autismului, care se vor derula pâna în luna aprilie, după un calendar pe care îl găsiți pe prima pagina a site-ului.

Seria de sesiuni de instruire este organizată în cadrul proiectului „Un punct de sprijin pentru familiile cu copii cu autism”, finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European – Fondul pentru ONG.

Prin acest proiect AUTISM ROMÂNIA îşi propune să sporească înţelegerea TSA în rândul părinţilor şi profesioniştilor, astfel încât să crească atât capacitatea părinţilor de a răspunde cât mai bine nevoilor copiilor lor, cât şi numărul profesioniştilor din sănătate care pot identifica cât mai de timpuriu o tulburare din spectrul autismului şi trimite pe părinte la diagnostician. Ne dorim să crească și numărul profesioniştilor care știu să răspundă mai bine nevoilor educaţionale şi terapeutice ale copilului cu autism, în grădiniţe şi şcoli.
Sesiunile de instruire pentru părinţi se vor axa pe problemele specifice pe care le trăieşte familia postdiagnosticare şi de viaţa de zi cu zi şi vor oferi informaţii şi sfaturi care să îmbunătăţească calitatea relaţionării copilului cu membrii familiei şi a vieţii de familie, în general.
Sesiunile de instruire pentru profesionişti vor pune accent pe caracteristicile TSA, identificarea si diagnosticarea timpurie, intervenţia-educaţia timpurie şi scolară, cele mai folosite metode şi instrumente de lucru cu copiii cu TSA.

Îi invităm cu acest prilej pe părinţi, în special pe cei ai căror copii au fost recent diagnosticaţi, dar nu numai, şi pe profesioniştii din sănătate (medici de familie, psihologi) şi din educaţie (profesori, profesori de educaţie specială, personal auxiliar, logopezi, kinetoterapeuţi ş.a) să se înscrie pentru a participa la seria de sesiuni de informare în TSA, care vor fi adaptate celor 3 categorii ţintă.

Părinţii şi profesioniştii care doresc să participe în acest proiect sunt rugaţi să completeze unul dintre cele 2 chestionare anexate şi să îl transmită la AUTISM ROMANIA. Persoana de contact: Simona Constantin, tel 0731 816880, e-mail: office@autismromania.ro. Vă rugăm să specificaţi în mesaj „Sesiuni informare părinţi / profesionişti”

Vă mulţumim şi vă aşteptăm!

chestionar profesionisti.doc

chestionar_parinti_sesiuni info.doc


octombrie 2009

Autism România a participat alături de alte organizații de profil la elaborarea White Paper, documentul concluzie la Conferinţa Internaţională Diagnostic și Intervenţie Validate Știinţific în Autism și Tulburări Comorbide de la Cluj. Acest document poate fi găsit aici.Propunere de politica publica in educatia copiilor cu tulburari din spectrul autismului TSA Donatii Fii Voluntar! Inscrie-te in Program!

Noutati

Intelege autismul prin fotografie!

Detalii:--Click Aici!--

Înscriere voluntari

Voluntarii se pot înscrie online AICI!

Voluntariaţi la Autism Romania!

Broşuri

Citiţi despre semne ale TSA în broşurile AUTISM ROMANIA DETALII AICI!

Aparitii editoriale de specialitate

Ultimele aparitii editoriale de specialitate le puteti gasi AICI!

Biblioteca

Detalii despre titlurile disponibile le puteti gasi CLICK AICI!

Ludoteca

Detalii despre jocurile si jucariile disponibile le puteti gasi CLICK AICI!