AJUTA-NE, SI VIATA LOR SE VA SCHIMBA!


Contribuie la infiintarea primului centru multifunctional pentru tinerii cu Autism din Romania.

Situatia tinerilor cu Autism si a familiilor lor in Romania este mai mult decat critica, acestia fiind lipsiti de aproape orice servicii din partea autoritatiilor publice. In acest moment, in Romania nu exista nicio estimare privind numarul celor afectati de Autism, iar adultii cu Autism nu sunt recunoscuti de lege, respectiv de "Criteriile medico-sociale pentru incadrarea intr-o categorie de persoane cu handicap”. Dupa 18 ani acestia mai primesc diagnosticul de boala psihica (schizofrenie de cele mai multe ori) sau de retard mintal, diagnostice incorecte.

Lipsa serviciilor de sprijin necesare ii afecteaza nu numai pe tinerii cu TSA, ci intreaga familie. Aceasta este nevoita sa suporte singura, permanent, toata incarcatura ingrijirii tanarului cu TSA. Cu foarte putine exceptii, alternativa este institutionalizarea in foste camine spital, numite acum centre de recuperare neuropsihiatrica, unde „tratamentul” de baza este cel medicamentos. Chiar si cei (foarte) capabili cogitiv sau cu alte talente, sunt izolati si marginalizati, fara perspectiva unei vieti decente, desi toti pot, cu sprijin adecvat, sa faca multe pentru ei insisi, dar si pentru societate.

2 %

Ajutati-ne sa dezvoltam primul Centru multifunctional pentru tinerii cu autism, unde acestia isi vor forma si dezvolta abilitatile de munca, de viata independenta si sociale.

Directionati 2% din impozitul pe venitul Dvs. catre AUTISM ROMANIA si veti contribui in acest fel la o schimbare pozitiva in viata multor adolescenti si tineri cu autism. Cu sprijinul Dvs. ei pot avea sanse de a ajunge adulti cit mai independenti si integrati in societate!

Din campania de stringere de fonduri prin sms din luna decembrie 2010 am strins aproape 7000 de euro. Avem nevoie de 60000 pentru a incepe sa functionam la parametri optimi.

25 mai este data limita pina la care puteti depune declaratiile de venit pe anul 2012 la adiministratia financiara de care apartineti. Adresele AICI.

Daca aveti venituri doar din salariu, veti completa formularul 230. Contribuabilii ce obţin alte venituri decit cele din salarii vor completa declaratia 200 (detalii la www.doilasuta.ro). Va multumim!
Datele asociatiei
AUTISM ROMANIA - Asociatia Parintilor Copiilor cu Autism
Cod identificare fiscala 14231005
IBAN RO16 RNCB 0075 0352 1615 0001 - RON

Donatii directe

Donatiile se pot face in urmatoarele conturi deschise la BCR sector 4:

RO16 RNCB 0075 0352 1615 0001 - RON
RO59 RNCB 0075 0352 1615 0003 - EURO

Va multumim că sunteti alaturi de copiii, tinerii si adultii cu autism!


Autismul nu este o tulburarea rara: Numarul copiilor afectati de TSA este mai mare decat al celor cu diabet, cancer sau SIDA la un loc.

Autismul este o tulburare de dezvoltare complexa si foarte serioasa, ce se manifesta inainte de varsta de 3 ani si afectează capacitatile de comunicare şi de relationare cu cei din jur, intelegerea lumii inconjuratoare, la acestea adaugandu-se interesele limitate, comportamentul repetitiv, adesea si tulburari de natură senzoriala.

Autismul nu este un handicap intelectual sau o boală psihica, chiar daca in aproximativ 50% din cazuri poate fi insotit si de diverse grade de retard.

Autismul este a treia tulburare in randul celor mai comune tulburari de dezvoltare, dupa retardul intelectual si paralizia cerebrala.

Autismul nu este conditionat geografic, de rasa, etnie, clasa sociala sau nivel cultural al familiei.

In România nu exista nici o statistica privind numarul de persoane cu autism (copii, tineri, adulti). Putem estima, după prevalenta internationala (aprox 1/100 , dupa ultimele studii din SUA, Marea Britanie, s.a.) ca avem peste 30.000 copii afectati de tulburari din spectrul Autismului. Numarul de adulti este mai greu de estimat intrucat dupa 18 ani exista probleme serioase la diagnosticare (subdiagnosticare sau diagnosticare gresita) si la incadrarea in grad de handicap a acestora.

Donand ii vei ajuta pe tinerii afectati de Autism

 • Sa isi sporeasca abilitatiile pentru a duce o viata cit mai independenta posibil.
 • Sa lucreze intr-un atelier special amenajat si supervizat (tinerii cu autism slab functionali).
 • Sa isi sporeasca abilitatiile de obtinere si mentinere a unui loc de munca ( tinerii cu autism inalt functionali si cei cu Sindrom Asperger).
 • Sa isi dezvolte abilitatile de participare activa in comunitate si sa fie integrati din punct de vedere social (copiii, tinerii si adultii cu autism).
 • Sa primeasca din partea familiilor ingrijirea coprespunzatoare (informare, formare si consiliere pentru parinti).


Fondurile obtinute vor fi folosite pentru achizitionarea locatiei centrului, a materialelor si echipamentelor specifice pentru activitatile lucrative, recreative, de formarea a abilitatilor de viata, pentru angajarea profesionistilor care sa lucreze cu tinerii si familiile acestora si pentru transportul beneficiarilor in activitatile in comunitate.

"Dorim sprijin specializat. Nu spun 'ajutor' pentru ca acest cuvant mi se pare compromis, prin asocierea cu lipsa de reciprocitate. Nu cersim ajutor. Vrem sa platim pentru sprijin, 'ajutor reciproc' ar fi exprimarea adecvata."
Alexandrina, 61 de ani. Mama a unui tinar de 29 de ani, afectat de Sindromul Asperger.
"In afara scolii este complet ignorat de comunitate, dar chiar si in interiorul scolii nu se face niciun efort, din partea dirigintelui sau conducerii scolii, de armonizare a tinerilor cu diverse afectiuni din aceeasi clasa, nicidecum la nivelul scolii."
Parintele unui tanar in varsta17 ani, afectat de Sindromul Asperger.
"[...] inchipuiti-va ca sunteti intr-un glob de sticla din care dvs. auziti si vedeti ce se intampla in jurul vostru, dar cei din afara nu pot sa va auda oricat de mult ati striga, oricat de mult ati urla, oricat de mult ati plange si oricat de mult ati incerca sa spargeti globul, nu reusiti. Mai mult, ori de cate ori ii atingeti pe ceilalti cu globul, ei sa se indeparteze de voi, sau sa le cititi in priviri faptul ca nu vor sa le fiti alaturi."
Gabi, 26 de ani, tanar cu Sindromul Asperger.
"Principala sursa a sprijinului informal [pentru persoanele afectate de Sindromul Asperger] - parintii - nu traiesc la infinit, deci auto-gospodarirea, sprijinul reciproc si cel organizat sunt caile de a evita prabusirea completa a conditiilor de viata dupa incapacitatea sau disparitia lor."
Mircea, 36 de ani, tanar afectat de Sindromul Asperger.
"Ce fac eu acum? Dintr-un OM a ajuns un fel de struto-camila. Daca chiar trebuie sa ia tratament, nimeni nu a reusit sa-i dea medicamentele necesare in proportia de care are nevoie, astfel incit sa poata sa redevina si el OM. Tot, dar absolut tot ce a obtinut cu ajutorul nostru, al familiei, cu ajutorul "altor oameni" timp de 5 ani, s-a pierdut definitiv, cred."
Parintele unui tanar afectat de Autism.

Autism Romania apara si promovează drepturile şi interesele persoanelor cu autism si ale familiilor acestora.

Prin actiunile sale asociatia urmareste ca persoanele cu autism sa beneficieze de servicii de calitate si adecvate nevoilor lor, precum si schimbarea societatii romanesti astfel incat aceasta sa ofere conditii demne de viata, sanse legale la o viata buna si implinita persoanelor cu tulburari din spectrul Autismului si cu dizabilitati in general.

A fost infiintata in 2001 de un grup de parinti si cativa profesionisti. Din 2002 este membra a Organizatiei Internationale Autism Europe.

Principalele activitati desfasurate de asociatie:

 • Advocacy: Pentru schimbari legisaltive, imbunatatirea legislatiei si politici publice adecvate, pentru crearea unui grup de lucru pentru autism si a unei strategii nationale pentru persoanele cu autism; ( Propunerea de politică publică în educația copiilor cu Tulburări din spectrul autismului -2010, Amendamentele AUTISM ROMANIA la proiectul Legii educației naționale propus de MECTS 2009- 2007, Petiția pentru o EDUCATIE de CALITATE și pentru copiii cu nevoi educaționale speciale și dizabilități din România- 2008, Poziţia AUTISM ROMANIA privind educaţia copiilor cu autism 2005, s.a.).
 • Informare si formare:
  - Workshopuri (terapie comportamentala, PECS, educatie speciala).
  - Seminarii (metoda Mifne).
  - Mese rotunde ( Raport privind nevoile persoanelor cu autism-2007; Tinerii cu autism si integrarea lor sociala-2009, Educatia un drept fundamental-2010).
  - Sesiuni de informare in autism (elemente introductive, pentru parinti si profesionisti).
  - Conferinte: Conferința națională "Educația - pilon central în dezvoltarea persoanei cu autism și un drept fundamental" iulie 2010.
 • Activitati de socializare cu copiii, tineri, parinti.
 • Consiliere familii.


Principalele proiecte derulate in ultimii 3 ani:

"Club social pentru copii cu autism"

Proiect pentru dezvoltarea abilitatilor de participare in comunitate a 20 de copii cu varste cuprinse intre 10 si 16 ani, ce a constati in activiati de socializare in comunitate. Rezultatele au fost imbunatatirea in diverse grade a capacitatii de relationare in grup, a capacitatii de a comunica verbal sau neverbal in grup, imbunatatirea comportamentului adaptativ, iar parintii s-au simtit mai putin izolati si mai integrati in comunitate.

"Sa fii autist nu inseamna sa fii neuman"

Proiect pentru dezvoltare organizationala. Printre rezultatele obtinute se numara imbunatatirea website-ului www.autismromania.ro, realizarea unui raport privind problemele cu care se confrunta persoanele cu autism si familiile lor inaintat autoritatilor si brosura pentru parinti - "Cind ne ingrijoram? Cum actionam?", ce cuprinde sfaturi pentru parinti ai caror copii prezinta riscul de a avea TSA.

"Un punct de sprijin pentru familiie cu copii cu autism"

Proiect de sprijinire a familiilor si de advocacy in domeniul educatiei.
Printre rezultatele cele mai importante:
 • Cresterea capacitatii organizationale a asociatiei.
 • Punerea bazelor unei biblioteci cu materiale informative despre TSA (peste 100 de carti, dvd-uri, cd-uri), in lb engleza si romana, pentru parinti si profesionisti si a unei ludoteci, unde parintii pot imprumuta jocuri si jucarii educative pentru a le folosi acasa in educatia copiilor lor.
 • Desfasurare de activitati educativ-recreative si de socializare cu copiii.
 • Sesiuni de informare in autism pentru parinti si pentru profesionistii din sanatate si educatie.
 • 3 brosuri cu informatii de baza in TSA si adaptate celor 3 grupuri tinta: parinti, profesionisti din sanatate si din educatie.

"Autism Conexiuni Europa"

Proiect european pentru adultii cu TSA realizat în parteneriat cu de organizații din Slovenia, Marea Britanie, Estonia și Organizația Internatională Autism Europe, 2009-2011.

Scopul ultim al proiectului este incluziunea sociala a persoanelor cu Tulburări din spectrul autismului, sporirea comunicarii, relationarii sociale si a participarii active a acestora in comunitate. Persoanele cu autism au dificultăti în aria comunicării sociale si a abilitătilor sociale, iar acest proiect vine în întimpinarea nevoilor de sporire a abilitătilor în aceste arii, prin organizarea de actiuni comune la nivel European, intilniri ale tinerilor in tara si in cadrul conferintelor organizate in tarile participante in proiect.

Home  Fii Voluntar!  Facebook